fbpx

Zelena oaza dostojna središnje pozicije

Green oasis worthy of the central position Green oasis worthy of the central position

Jednako bogata netaknutim prirodnim ljepotama kao i kulturološkim nasljeđem, središnja Istra jedna je od najzanimljivijih mediteranskih regija

Središnja Istra, malena regija u kojoj je sve blizu a opet dovoljno daleko, očarava svojom privlačnom kombinacijom raznolikosti i izvornosti. Dok jedne oduševljavaju gotovo mitski pejzaži s uzvišenim i zidinama omeđenim srednjovjekovnim gradićima, drugi su osupnuti netaknutom prirodom, prekrasnim vidicima i bezbrojnim tonovima zelene. Neke pak privlače brojni festivali i fešte na kojima se slavi život, kreativnost i stvaralaštvo. No, gotovo su svi jednako oduševljeni istarskim autohtonim specijalitetima.

Od grada do gradića

Središte središnje Istre je Pazin, u prostornom i administrativnom smislu. Grad je to čije prirodno i kulturološko bogatstvo seže od duboke Pazinske jame, koja je inspirirala čak i velikog „putnika u središte Zemlje“ Julesa Verna, do uzdignute utvrde Kaštel (današnjeg Etnografskog muzeja), iz koje se nekoć upravljalo grofovijom. Uz svoje nasljeđe, današnji Pazin za svoje građane, posjetitelje i turiste organizira niz manifestacija koje nude zabavu i zanimljive sadržaje tijekom cijele godine.

Usred plodne doline rijeke Mirne smjestio se Buzet, nazvan Gradom tartufa jer se nalazi u središtu predjela bogatog tom skupocjenom podzemnom gljivom. Starogradska jezgra, zaštićeni spomenik kulture, smještena je na brdu iznad novijeg dijela grada, tzv. Fontane. Šire područje Buzeta, Buzeština, obiluje prirodnim raznolikostima - od udolina i kanjona do brdašaca i planina, s klimom koja seže od blage mediteranske do kontinentalne planinske.Nedaleko od Pazina i Buzeta, na vrhu brda uzdiže se Motovun - srednjovjekovni gradić čija kulturna i povijesna baština nadilazi zidine koje ga okružuju. Nekoć najvažnije naseljeno mjesto ovoga kraja, u suvremeno je vrijeme postalo poznato i izvan granica Hrvatske zahvaljujući malom, ali velikom Motovunskom filmskom festivalu koji svake godine posjeti desetak tisuća zaljubljenika u filmsku umjetnost.

Ovdje se nalazi i Hum - najmanji grad ne samo u Istri, već i u svijetu. Samo 100 m dugačak i 35 m širok, Hum je grad koji se može prehodati u kratkom vremenu, ali dugo ostaje u sjećanju. 

Od mjesta do naselja

Nedaleko od Huma nalazi se prapovijesno naselje Roč, danas zaštićeni spomenik kulture. Roč se smatra središtem glagoljaške djelatnosti: u mjesnoj crkvi upisan je Ročki glagoljaški abecedarij iz 1200. godine, a uz mjesto se veže i priprema prve knjige na hrvatskom jeziku. Zato baš u Roču započinje Aleja glagoljaša, niz od 10 kamenih obilježja posvećenih glagoljici i glagoljašima.

Malo južnije, na sjecištu puteva, smjestio se Žminj. Maleno mjesto velikog šarma svakom putniku namjerniku nudi smještaj u starim istarskim kućama, tradicionalno spravljena domaća jela te dodir s prirodom u obližnjim šumama, spiljama, vinogradima i livadama. Također, svake posljednje subote u kolovozu, Žminj nudi i odličnu zabavu na Bartulji - najvećoj pučkoj fešti koja se ne propušta.

Najjužnije mjesto središnje Istre je Svetvinčenat, srednjovjekovni gradić kojim dominira kameni kaštel Morosini - Grimani, jedna od najznačajnijih mletačkih građevina u Istri. Tijekom posljednjeg desetljeća mnogo je truda uloženo u njegovu obnovu, pa danas uređen služi kao spektakularna živa kulisa mnogim manifestacijama kojima Svetvinčenat promovira tradiciju, kulturu, običaje i gastronomiju Istre.

 

Više u ovoj kategoriji: Prirodna ljepota koja oduzima dah »


ZIGANTE TRUFFLES

SAJAM TARTUFA www.sajamtartufa.com 
RESTORAN ZIGANTE www.restaurantzigante.com 

Portoroška 15, Plovanija
52460 Buje,
HRVATSKA

e-mail: info@zigantetartufi.com
Tel: +385 52 777 409
Tel: +385 52 777 410
Fax: +385 52 777 111

Vangelska cesta 8
SI - 6000 Koper
SLOVENIA

e-mail: officesi@zigantetartufi.com
Tel: +386 56251190
Fax: +386 56251191

Copyright: Zigantetartufi d.o.o.  Development - Studio web art